Winterbanden Frankrijk: de regels | Tirendo legt uit!

winterbanden-frankrijk

Winterbanden Frankrijk

De winter is niet meer ver weg wat inhoudt dat we binnenkort weer op wintersport gaan. Naast Duitsland en Zwitserland, is Frankrijk in trek bij skiliefhebbers. Aan alles wordt gedacht om de kinderen een onvergetelijke vakantie te bezorgen of heeft u misschien toch iets over het hoofd gezien? In Frankrijk zijn – net als in sommige andere landen – winterbanden verplicht. Ga zorgeloos op reis en lees hieronder alle Franse regels omtrent de verplichting.

Wanneer zijn winterbanden in Frankrijk verplicht?

Net als in Duitsland en Oostenrijk, zijn winterbanden in Frankrijk alleen vereist tijdens winterse omstandigheden. Er bestaat dus geen vaste periode waarin u ze verplicht onder uw auto dient te hebben. Dit is echter wel aan te raden, aangezien het weer per regio sterk uiteen kan lopen. Zo kan er in het ene gebied geen sprake zijn van winterse omstandigheden, terwijl het in een andere streek wél < >hagelt, sneeuwt of ijzelt. Vanwege deze verschillen is het mogelijk dat verkeersborden het gebruik van winterbanden of sneeuwkettingen op sommige wegen wél verplichten. Kom dus niet voor verrassingen te staan en monteer ze vóór vertrek.

Winterbanden in Frankrijk: welke voldoen?

Over het algemeen geldt dat banden zich tot de winterbanden mogen rekenen wanneer ze het sneeuwvlok of ‘M+S’-symbool dragen. Verder dienen ze in Frankrijk minimaal een profieldiepte te hebben van 3.5 mm. Een van de banden die hier zeker aan voldoet is de Michelin Alpin A4. Hij is namelijk niet voor niks uitgeroepen tot een van de testwinnaars van de ANWB bandentest. Door hun goede rijprestaties op sneeuw en ijs, mag u in Frankrijk ook met all season banden de winterse weg op. Wilt u daarvoor niet teveel betalen, dan kunt u bij Tirendo altijd terecht voor goedkope all season banden.

De uitrusting moet winterklaar zijn

Hoewel u – dankzij een bandenmontage – de juiste stel banden onder uw auto heeft, bent u er helaas nog niet. De Franse wet schrijft namelijk voor dat een gevarendriehoek te allen tijde in uw auto aanwezig moet zijn alsmede een geel reflecterend hesje en twee blaaspijpjes. Vul, voordat u vertrekt, tevens de koelvloeistof bij en zorg ervoor dat de ruitensproeiervloeistof antivries bevat.

Geen winterbanden: de gevolgen

In sommige gevallen zijn winterbanden in Frankrijk verplicht. Voldoet u hier niet aan of is uw auto niet winterklaar, dan bedraagt de boete 135 euro. Bent u daarnaast betrokken bij een ongeluk, dan is de kans groter dat u hiervoor verantwoordelijk wordt gehouden. Ook wanneer het gebruik van winterbanden niet expliciet werd aangegeven door verkeersborden. Toch kan het u nog duurder komen te staan: u brengt namelijk uw eigen leven in gevaar!

Stel uw eigen veiligheid dus voorop en monteer tijdens de koudere maanden winterbanden onder uw auto. Zij hebben immers meer grip, een betere tractie en een kortere remweg op sneeuw en ijs dan zomerbanden. De prijs van winterbanden is eveneens geen excuus meer om af te zien van de bandenwissel. Wij hebben namelijk goedkope winterbanden in ons assortiment dat in de toekomst wordt uitgebreid met winterbanden met velg.

Hieronder vindt u enkele winterkanjers zónder velg:
Band 185 65 R15

Vredestein Snowtrac 3

Veiligheid staat bij de Vredestein Snowtrac 3 centraal. De perfecte grip en de uitstekende handling worden immers gegarandeerd door het innovatieve profiel. Sneeuw, ijs en gladheid trotseert deze prachtband dus met gemak.

Ontdek de Vredestein Snowtrac 3

Band 195 65 R15

Michelin Alpin A4

Deze wintertopper laat zeker een mooie  indruk achter door zijn milieuvriendelijkheid en goede tractie. Het rubber is namelijk zo samengesteld dat hij uitblinkt tijdens winterse omstandigheden. De remweg is, dankzij de ‘Helio Compound +’   zelfs vijf procent korter dan gemiddeld.

Ontdek de Michelin Alpin A4

Band 195 65 R15

Nokian WR D3

Duurzaamheid met een uitstekende tractie combineren, dat kan de Nokian WR D3 als geen ander. Verder beschermt de winterband maximaal tegen aquaplaning. Met deze kampioen overleeft u zonder problemen de winter!

Ontdek de Nokian WR D3

Band 215 65 R15

Vredestein Wintrac Xtreme

Deze ster komt van eigen Nederlandse bodem en heeft een krachtige uitstraling. Echter imponeert hij eveneens met zijn stabiele wegligging en uitmuntende grip op sneeuw en ijs. Door de toevoeging van Optimum Silica staat de Vredestein Wintrac Xtreme zelfs gelijk aan maximale houvast.

Ontdek de Vredestein Wintrac Xtreme

Band 155 80 r13

Vredestein Snowtrac

De winterband scoort hoog op de punten: remkracht en tractie. Dankzij de golfvormige lamellen blinkt hij zelfs uit op sneeuw en ijs. De perfecte grip wordt eveneens gegarandeerd door het unieke Tread Control System. Op deze topper kunt u bouwen!

Ontdek de Vredestein Snowtrac

Zoekt u naar nieuwe goedkope winterbanden? Gebruik dan snel onze configurator!