ANWB bandentest: altijd vertrouwd | Tirendo informeert

ANWB-bandentest

ANWB bandentest: vol vertrouwen de weg op

Iedereen is het erover eens: verkeersveiligheid staat voorop. Echter wordt vaak vergeten dat banden hierin een grote rol spelen. Banden zijn immers dé bescherming voor uw auto  tegen het asfalt, ook tijdens het nemen van bochten.Ze  dienen dus te allen tijde van goede kwaliteit te zijn, iets wat de ANWB zeer goed begrijpt. De wegenwacht onderwerpt jaarlijks immers tientallen banden aan zijn welgekende ANWB bandentest.

De ANWB doet ieder half jaar een bandentest, één keer met zomerbanden en één keer met winterbanden. Deze twee soorten banden kunnen namelijk niet met elkaar worden vergeleken, omdat zowel de rubbersamenstelling als het profiel van beide bandensoorten geheel anders is.

Winterbanden versus  zomerbanden: de verschillen

Om bij lage temperaturen de gewenste grip en stabiliteit te bieden, is het profiel van winterbanden anders dan van zomerbanden. Zo heeft het meer inkepingen, ookwel lamellen genoemd, waardoor de banden zich als het ware vastzetten in sneeuw en ijs. Ze bieden zo de perfecte grip. Diezelfde houvast wordt eveneens gewaarborgd door het zachte rubber van winterbanden. Mede door deze twee  verschillen brengt de wegenwacht jaarlijks zowel de ANWB zomerbandentest als de ANWB winterbandentest uit.

ANWB bandentest: de zomerbanden

Pas uitgebrachte zomerbanden worden door de ANWB beoordeeld op diverse criteria, zoals geluidsniveau, brandstofverbruik, slijtvastheid en grip op diverse ondergronden. Hun  houvast dient namelijk zowel op droog als op nat wegdek perfect te zijn. Tijdens de zomerse ANWB bandentest van 2013 kwam de Michelin Energy Saver Plus als beste uit de bus. Hoewel hij uitblinkt op slijtvastheid scoort de band op alle bovengenoemde punten uitstekend.  De Continental ContiPremiumContact 5 neemt een mooie tweede plek in. Met een laag verbruik en een perfecte grip op droog wegdek heeft hij die plaats dubbel en dik verdiend.

ANWB bandentest: de winterbanden

Ook de winterbanden ontkomen niet aan de kritische blik van de wegenwacht. Net als de zomerbanden worden de winterbanden getest op de punten: geluidsniveau, brandstofverbruik en slijtvastheid.  De ANWB kijkt tevens naar de factoren duurzaamheid en grip op verschillende ondergronden. Winterbanden dienen namelijk op natte en droge wegen een stevige houvast te leveren. Op sneeuw en ijs mogen ze eveneens geen enkele steek laten vallen.  De winterbanden die tijdens de ANWB winterbandentest van 2013 hoge ogen gooiden op al deze criteria zijn de Continental Contiwintercontact TS 850 en de Michelin Alpin A4. Bevind u niet op glad ijs en raadpleeg voor de aanschaf van uw nieuwe banden eerst de ANWB bandentest!

Met onze configurator vind u snel nieuwe winterbanden!