Klantenservice (Ma–Vr: 7:00–22:00): +31 (0) 858880173

Eigenschappen
Pagina 1 van 283

(1) Meer dan 90% van onze bestellingen bereikt de klant binnen de opgegeven levertijd.


Winterbanden

Wanneer men niet met All Seasons banden (die overigens ook niet voor alle voertuigeigenaren geschikt zijn), rijdt, dan is het verstanding om bij het aanbreken van een koude periode zo spoedig mogelijk de banden te verwisselen en winterbanden te (laten) monteren.

Deze banden zijn geoptimaliseerd voor gebruik bij lage temperaturen, het rijden op besneeuwde of modderige ondergronden en bieden dus een hoog beschermingsniveau. Winterbanden zijn te herkennen aan het "M+S"-symbool, wat voor "mud & snow" of "modder & sneeuw" staat, in combinatie met het "Alpensymbool". Dit sneeuwvloksymbool, dat een berg met een sneeuwvlok voorstelt, werd extra ingevoerd omdat het M+S-symbool niet beschermd is en daarom ook voor niet-winterbanden gebruikt wordt. Als het Alpensymbool op de band afgebeeld staat, dan kunt u er zeker van zijn dat het een winterband betreft.

In winterse weersomstandigheden heeft het gebruik van winterbanden belangrijke voordelen ten opzichte van het gebruik van zomerbanden. Het eerste voordeel van de band is de bijzondere rubbersamenstelling, die aanzienlijk zachter is dan die van de zomerbanden en zelfs bij lagere temperaturen hard wordt. Daardoor behoudt de band flexibiliteit en het vermogen voor betere hechting aan het wegdek. Hierdoor worden grip en tractie vergroot, waardoor de krachten van het voertuig beter worden omgezet in kinetische energie. De tweede bijzonderheid zit in het profiel van de winterbanden. Het loopvlakontwerp heeft meer rillen of lamellen, waarin veel sneeuw past. Daardoor is er meer contact met het oppervlak. De lamellen kunnen zich tijdens het rollen van de band vervormen en openen. Op deze manier kunnen ze sneeuw en modder in hun openingen opnemen. Het gevolg is een verhoogde wielstabiliteit en beter remvermogen.

Veel beter dan in dit filmpje van Continetal kan men het verschil tussen zomer- en winterbanden eigenlijk niet illustreren!

 

Bandenspanning en profieldiepte

Men dient erop te letten dat de winterbanden een hogere banddruk dienen te hebben dan zomerbanden - deze druk dient 0,2 tot 0,3 Bar hoger te zijn. Rijdt u in de zomer op winterbanden, dan dient u rekening te houden met een verlengde remweg en hogere slijtage. De wetterlijk verplichte profieldiepte is 4 mm, maar dat is dan ook echt het minimum. Onder echt winterse omstandigeden is 4 mm eigenlijk simpelweg te weinig. Gebrek aan diepte is er oorzaak van dat het voertuig geen optimale hechting heeft met de grond.

Wat moet u overwegen bij de aanschaf van winterbanden?

Winterbanden moeten na ongeveer 5-6 jaar gebruik vervangen worden door nieuwe, omdat, ten eerste, het materiaal uithardt, waardoor de band geleidelijk zijn elasticiteit verliest. Daarnaast vermindert het bandenprofiel door slijtage. Met name het laatste is zeer gevaarlijk en verhoogt het risico op aquaplaning en ongecontroleerd slippen op een glad wegdek. Let ook bij deze band op de intensiviteit waarmee de band gebruikt wordt.

Bij het aanschaffen van winterbanden dient u ervoor te zorgen dat de banden aan de eisen van het betreffende voertuig voldoen voor wat betreft de belasting en snelheid. De maximale laadcapaciteit van een personenautoband wordt geïdentificeerd door zijn belasting-index. De topsnelheid wordt uitgedrukt door het snelheidssymbool. Bovendien hebben de meeste winterbanden in de richting georiënteerde loopvlakken. Dit betekent dat ze zijn gemarkeerd in een bepaalde richting, die strikt moet worden nageleefd tijdens de installatie. Dit is belangrijk omdat het de enige manier is waarop de eigenschappen van de band optimaal benut worden. Sommige eigenaars van voertuigen vertrouwen op winterbanden inclusief wielen, waarbij geen nieuwe banden gemonteerd hoeven te worden, maar waarbij de banden inclusief velg eenvoudig aan de auto gemonteerd kunnen worden.

Winterbandentests

Net als zomerbanden worden winterbanden regelmatig aan tests onderworpen door verschillende verenigingen en instellingen. De tests van de ANWB en het Duitse ADAC behoren tot de meest bekende winterbandtests. Daarnaast voert ook de Consumentenbond tests uit. Verleden jaar (2013) kwam de Continental ContiWinterContact TS850 als winnaar uit de bus.

Wanneer u banden met loopvlakvernieuwing ziet, betekent dit dat het oude banden betreft met een nieuw loopvlak in de vorm van een nieuw profiel. Met betrekking tot bepaalde eigenschappen doen deze oude banden niet onder voor de nieuwe - zij zijn ten aanzien van de grip in de sneeuw even goed als nieuwe banden. Ze tonen echter veel meer slijtage en hebben een slechtere remweg. Maar daar staat tegenover dat de kosten voor winterbanden met loopvlakvernieuwing vaak de helft lager liggen dan de kosten voor nieuwe. U herkent de banden aan hun AIR-symbool.

Winterbanden verplicht: wat geldt voor wie?

In Nederland geldt geen verplichting voor winterbanden. Maar mocht u bijvoorbeeld op wintersport gaan, let dan op de verplichtingen welke in het buitenland gelden. Sinds 2010 is het in Duitsland verplicht om in de winter bij sneeuw en gladheid te rijden met speciale banden. Dit hoeven niet perse winterbanden te zijn: ook all-season banden kunnen over de vereiste eigenschappen beschikken. En in bijvoorbeeld Oostenrijk geldt een algemene winterbandenverplichting. Personenauto's en bedrijfswagens tot 3,5 ton moeten van 1 november tot 15 april op winterbanden of met sneeuwkettingen rijden. In Zwitserland is er geen eenduidige regelgeving. De voertuigeigenaar dient echter rekening te houden met sancties als er verkeersproblemen of ongevallen op winterse wegen ontstaan vanwege een gebrek aan geschikte banden of vanwege het gebruik van zomerbanden. In Italië is het tijdelijke gebruik ervan bij winterse weersomstandigheden verplicht. In Frankrijk wordt, in geval van winterse weersomstandigheden, het gebruik van winterbanden aangegeven door middel van passende verkeersborden, terwijl in de Tsjechische Republiek van 1 november tot 31 maart het gebruik van winterbanden tijdens winterse weersomstandigheden verplicht is op alle wegen. Tussen 15 november en 15 maart geldt in Slovenië ook de algemene winterbandenverplichting en bovendien op alle wegen met winterse weersomstandigheden. In Kroatië wordt het gebruik van winterbanden niet expliciet vereist, maar u dient in winterse weersomstandigheden rekening te houden met instructies op bepaalde wegen. In Denemarken, Noorwegen, Groot-Brittannië, Polen, België en zoals eerder gezegd, in Nederland geldt geen verplichting voor. In plaats van deze banden kunnen ook sneeuwkettingen op de voertuigen worden gemonteerd. Dat hoeft alleen wanneer de weg continu met sneeuw of ijs bedekt is. Als u naar goedkope banden of onze zomerbanden zoekt, dan vindt u die ook in ons gamma.


x

Tirendo.nl gebruikt cookies om u te voorzien van de best mogelijke ervaring op onze website. Door het gebruik van onze site, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.

OK Meer info