Profieldiepte van banden: de wettelijke vereisten | tirendo.nl

profieldiepte-banden

Profieldiepte van banden: de wettelijke vereisten

De Nederlandse wet schrijft voor dat de profieldiepte van banden over het gehele loopvlak minimaal 1.6 mm moet zijn. Voor uw eigen veiligheid wordt het echter ten zeerste aangeraden om uw zomerbanden al te vervangen bij een profieldiepte van minder dan 2 mm. In het geval van winterbanden ligt die grens nog hoger, en is een vervanging al bij minder dan 4 mm profieldiepte aan te raden. Vanwege het profiel van winterbanden verliezen ze – bij het overschrijden van deze norm – aan grip en remkracht.

Versleten banden: de gevaren

Wanneer banden bij de bandenmontage nieuw onder uw auto worden geplaatst hebben ze standaard een profieldiepte van 8 mm. Door de wrijving met het asfalt is slijtage onvermijdelijk, met enkele gevaren als gevolg. Naast een verhoogd risico op aquaplaning wordt de remweg bij iedere millimeter slijtage aanzienlijk verlengd. In vergelijking met een pasgemonteerde band heeft een band met een profieldiepte van 1.6 mm een remweg die, afhankelijk van de snelheid, tot maarliefst 50 meter langer kan zijn.

Niet alleen is de profieldiepte van de banden essentieel voor uw veiligheid, ook ongelijkmatige bandenslijtage brengt gevaren met zich mee. Het is dan ook wettelijk vestgesteld dat het verschil tussen de profieldieptes van twee banden – die op één en dezelfde as zijn gemonteerd – niet méér dan 5 mm mag bedragen.

Profieldiepte van banden: controleer het zelf

Met behulp van de Tread Wear Indicator (TWI), ookwel de bandenslijtage-indicator, kunt u tegenwoordig ook gemakkelijk zelf de profieldiepte van de banden checken. De indicator is een blokje rubber van precies 1.6 mm dat in de hoofdgroeven van de banden is gemonteerd. Begint dit blokje te slijten, dan voldoen uw banden niet meer aan de wettelijke norm en bent u in princiepe in overtreding. U riskeert dan een boete van 300 euro.

Hoewel de TWI volstaat voor het controleren van de profieldiepte, zijn er ook andere producten op de markt om dit te meten. Een van de alternatieven is de analoge of digitale bandenprofielmeter.

Hoe een analoge bandenprofielmeter af te lezen
  • Stel de schaalverdeling in op milimeters
  • Plaats de meter in de hoofdgroef van de band
  • Druk de meetstift in
  • Lees de diepte af
  • Verplaats de meter 20 cm
  • Herhaal de meting voor de hele band

Banden zijn de eerste schakel tussen de auto en de weg en hebben zodoende grote invloed op de veiligheid. Stel ook uw veiligheid voorop en en controleer de profieldiepte van uw banden regelmatig.


Hebben uw banden te weinig profiel en heeft u nieuwe banden nodig? Vind ze gemakkelijk met de configurator hieronder!