Profiel winterbanden | Tirendo legt de verschillen uit

profiel-winterbanden

Profiel winterbanden


Hoewel sneeuw, hagel en ijs in de wintermaanden eigenlijk de gewoonste zaak van de wereld zijn, laten velen zich er toch door verrassen. En dat terwijl de oplossing zo simpel is: winterbanden. Hoewel winterbanden verplicht zijn in een boel Europese landen, is dat in Nederland niet het geval. Ergens wel lekker natuurlijk - zult u denken - dat scheelt! En dat mag dan waar zijn, maar omwille van uw en andermans veiligheid wordt het toch ten zeerste aangeraden een setje te monteren!

Direct naar:

Lamellen: de grijpers op de weg

Gevaarlijke toestanden worden onder andere voorkomen door het speciaal ontworpen profiel van winterbanden. Vergeleken met zomerbanden, bevatten de profielblokken meer inkepingen die ook wel lamellen genoemd worden. Bij het rijden vervormt het profiel van winterbanden, waardoor de lamellen zich als het ware vastgrijpen aan het wegdek. Het mooie bijgevolg: een perfecte grip bij ijs, sneeuw en gladheid. Zelfs bij het acceleren en het remmen blijft de uitmuntende houvast gegarandeerd, dankzij de lamellen die dwars over het profiel lopen. De verticaal geplaatste – en zigzaglamellen bieden stabiliteit in de bochten. Met het unieke profiel van winterbanden worden glijpartijen voorkomen.

Lamellen

Het zachtere rubberOm zich goed vast te kunnen grijpen op besneeuwd en beijzeld wegdek, zijn winterbanden zachter dan zomerbanden. Het rubbermengsel is zo samengesteld dat de banden bij temperaturen onder de 7 °C flexibel blijven. Hierdoor wordt de uitmuntende grip ook bij temperaturen onder het kwik gewaarborgd.

Profieldiepte winterbanden: het doet ertoe!

Een goede houvast wordt geboden wanneer het profiel van winterbanden zacht is. Dit betekent echter wel dat de banden sneller slijten. Aangezien veiligheid boven alles gaat, dient de profieldiepte van winterbanden te voldoen aan de wettelijke vereiste van minimaal 1.6 mm. Meer is echter beter: bij minder dan 4 mm is een bandenwissel eigenlijk al wenselijk. Gaat u in de winter naar het buitenland, houd u er dan rekening dan mee dat de wettelijke profieldieptes van winterbanden per land kunnen verschillen. Zo dienen de winterbanden in Frankrijk een minimum profieldiepte te hebben van 3.5mm, terwijl de Zweedse wet maar 3mm voorschrijft.

Winterbanden - enkele kanjers

Winterbanden classificeren zich enkel als dusdanig wanneer ze het sneeuwvlok-symbool dragen. All seasons banden worden eveneens tot de winterbanden gerekend. Hoewel alle van hen goede grip bieden bij sneeuw, ijs en gladheid, zijn er een aantal echte uitblinkers. De Michelin Alpin A4 is een van deze toppers. Dankzij de vele profielblokken biedt de band niet alleen een uitmuntende grip, maar ook een uitstekende tractie en een kortere remweg. Een andere winterkanjer is de Vredestein Snowtrac 3. Het innovatieve profiel maakt het mogelijk om een uitstekende houvast met een perfecte handling te combineren, waardoor een subliem rijcomfort gegarandeerd wordt. Naast deze uitblinkers, zijn er natuurlijk ook goedkope winterbanden op de markt. Welke u ook kiest, met het juiste profiel bevindt u zich nooit op glad ijs!


De soorten profielen bij banden

Met onze configurator vindt u snel uw nieuwe winterbanden!