Bandenmaat: vind de juiste op Tirendo.nl

bandenmaat

Bandenmaat: hoe te kiezen

Het belangrijkste bij de aanschaf van nieuwe banden is uiteraard niet diens esthetische kwaliteiten – in zoverre we daar m.b.t. een band over kunnen spreken natuurlijk – maar veeleer dat het voldoende veiligheid en comfort biedt. Een zeer voor de hand liggende, doch essentiële voorwaarde daarbij, is dat de band op de velg past. Dus als u nieuwe banden koopt, zult u eerst en vooral daarop moeten letten. Maar hoe weet u precies welke maat u nodig heeft, en hoe duidt u die vreemde cijfercombinatie?

Wat is mijn bandenmaat?

De veiligste manier om de juiste bandenmaat te vinden is heel simpel: ze staat op de band van uw auto! Als uw banden aan vervanging toe zijn, hoeft u alleen maar de bandenmaat op te schrijven en u heeft alle basisinformatie die u nodig heeft. Daarnaast kunt u ook het informatieboekje van uw auto raadplegen. Wilt u banden met een andere afmeting onder uw auto, dan is het van essentieel belang de bandenmaat om te rekenen.

Ga direct naar:

Een voorbeeld van een bandenmaat: 205 55 r16 91V

Uw bandenmaat aflezen

Het eerste getal is hier '205'. Deze waarde staat voor de breedte van de banden. Deze zijn dus 205 millimeter breed. Het volgende cijfers '55' heeft betrekking op de doorsnede. Hiermee bedoelt men de verhouding tussen de lengte en de breedte, die altijd in procenten wordt uitgedrukt. De procentuele verhouding tussen de lengte en de breedte van deze autobanden is 55 procent. Hierna valt er een 'r' te lezen. Dit houdt in dat het in dit geval om radiaalbanden gaat. Radiaalbanden zijn autobanden met een unieke rij-inrichting van de koordlagen. Dit heeft de volgende voordelen: zeer koersvast rijden en een lage rolweerstand, waardoor zowel brandstofverbruik als de slijtage afnemen. Dan is er het cijfer '17', hetgeen de diameter van de velgen in inches aangeeft. Het laatste getal, tenslotte, duidt de belastings- en snelheidsindex aan.

Gevisualiseerd ziet dat er als volgt uit

Bandenmaat
Uileg in detail

Breedte van de band

Het eerste is de breedte, gemeten in milimeters. Dit mag verder voor zichzelf spreken, maar een kleine aantekening kan mogelijke verwarring voorkomen. De bandbreedte wordt gemeten over het profiel, en is dus niet de doorsnede van de band op die plaats waar hij het dikst is: in het midden.

Hoogte van de band

Het volgende nummer duidt de hoogte van de band aan. Dit is wat verwarrend, want het getal is geen maat, geen eenheid, maar een percentage. Men neme de lengte (of 'bandhoogte'), dele dat door de breedte, en er komt een getal uit rollen. In dit geval is de hoogte van de band dus 55% van 205 mm.

Constructie & Diameter

Het volgende lettertje en cijfertje duiden op respectievelijk de constructie en de diameter van de band. Meestal is die letter R, van 'radiaal'. Zoals hierboven reeds gezegd duidt dit op de manier waarop de koordlagen binnen de band zijn opgelegd, waarmee weer de rijprestaties van de banden kunnen worden beinvloed. De diameter is de velgdoorsnee in inches.

Belastingsindex & Snelheidsindex

Dit laatste getal verklaart de maximale belasting en snelheid die de band aan kan. Men kan de waarden in een speciale tabel aflezen. Het eerste cijfer - in het voorbeeld hierboven 91 - duidt in dit geval op een lastvermogen van 615 kilo: de V op een maximum snelheid van 240 km/h.


Het lezen van de bandenmaat

Enkele veel voorkomende maten

Klik voor alle banden
in deze maat
Populaire modellen in deze maat Karakteristieken
Nokian Line
Falken Sincera SN832
Bridgestone EP Ecopia
Pirelli Cinturato P1 Verde
Normaal gesproken voor de kleinere modellen
Ideaal voor in de stad
Een breedte van 175 duidt op een kleine band, en wordt dan ook onder vele kleine modellen gemonteerd. Rijdt u een Citroën C2, een Peugeot 206, een Opel Corca of een auto van vergelijkebare klasse, dan is de kans dat de banden op uw auto deze maat hebben bijzonder groot! Zoals ook uit de zomerbanden test van de ANWB bleek presteren banden in deze maat doorgaans het beste bij niet al te hoge snelheden. Banden met grotere afmetingen zijn meestal beter geschikt voor hoge snelheden.
Fulda EcoControl HP
Dunlop Sport Blu Response
Bridgestone Turanza ER 300
Goodyear Efficient Grip Performance
Gemonteerd onder middelgrote auto's
Standaard maat
Banden in de maat 195 65 R15 worden over het algemeen gemonteerd op middelgrote sedans, zoals de Peugeot 308, Renault Megane of Audi A3. Met een breedte van 195 mm garanderen zij doorgaans een uitstekende grip, en, gecombineerd aan een hoogte van 126.77 mm, staan zij in voor een perfecte stabiliteit.
Pirelli P Zero
Vredestein Ultrac Vorti
Bridgestone Potenza S001
Goodyear Eagle F1 Assymetric 2
Brede banden = kortere remweb
Geschikt voor auto's met krachtige motoren
Dit maatje treffen we aan op de grotere sedans en sportwagens. Zo zijn ze zeer geschikt voor bijvoorbeeld de Alfa Romeo GT, Audi TT of de BMW Z4. Deze dimensie maakt indrukwekkende rijprestaties mogelijk, vooral bij hoge snelheden, en is dus ideaal voor de veeleisende automobilist. Dit alles komt natuurlijk vooral door de enorme breedte, hetgeen grip en een kortere remweg garandeert, en een relatief grote velg diameter, wat, zoals we inmiddels weten, het rijden met hoge snelheden mogelijk maakt.
Sonar SX-2
Falken ZIEN ZE 912
Dunlop SP Sport Maxx RT
Hankook Ventus Prime 2 K115
Voor grotere auto's
Geschikt voor hogere snelheden
Ook deze afmetingen gaan goed samen met sedans als de Citroën C5, Audi A4 en de Opel Vectra, en net als de afmetingen van de maat hier net boven is het ideaal voor de sportievere rijder. Vele fabrikanten leveren banden in deze maat, in het bijzonder Michelin. Bijzonder populair zijn de Michelin Primacy 3 en de Primacy HP.
Michelin Primacy HP
Michelin Pilot Sport PS2
Goodyear Eagle F1 Asymmetric
Continental ContiPremiumContact 5
Geschikt voor alle grotes
Groter rijplezier en sportievere look
Banden met deze maat passen onder de meest uiteenlopende modellen, van een Seat Ibiza tot de Peugeot 308 of de BMW-5 serie. Met 205/50 R17 banden worden behendigheid en uitstekende prestaties bij hoge snelheden succevol gecombineerd.

Vind nieuwe banden met onze configurator!

U bent op zoek naar een specifieke maat, een specifiek model, of u wilt gewoon eens kijken wat de mogelijkheden zijn? Neem dan gerust een kijkje in onze catalogues, en vind die perfecte band!