Bandenspanning winterbanden | Lees meer op Tirendo.nl

bandenspanning-winterbanden

Bandenspanning winterbanden – Een vergeten factor

Hoewel iedereen ermee instemt dat veiligheid in het verkeer voor alles gaat, wordt vaak vergeten dat banden dit voor een groot deel beïnvloeden . Banden zijn namelijk het eerste contact met de weg. Het is dan ook van belang dat de bandenspanning juist is. Bij sneeuw, ijs en gladde situaties is dit zelfs van nog groter beland. Wanneer winterbanden niet de juiste druk hebben zullen ze veel gebrekkiger zijn in dat waar ze primair voor gemaakt zijn: het bieden van veiligheid onder winterse omstandigheden.

Direct naar:

De eerste bescherming

Uw veiligheid wordt primair gegarandeerd door uw banden, waarmee gelijk gezegd is dat een een juiste bandendruk essentieel is. Dit geldt des te meer onder gladde omstandigheden. Een perfecte grip wordt namelijk alleen geboden wanneer de bandenspanning van winterbanden correct is. Ook zult u veel stabieler door de bochten gaan, veel meer controle over het stuur hebben, en bovendien een stuk zuinig rijden.

juiste bandenspanning winterbanden

Bij een te hoge druk is het draagvlak kleiner en de grip dus minder. In het geval van een te lage bandenspanning benadeelt u uzelf zo mogelijk nog meer. Er is meer wrijving, waardoor de banden sneller slijten omdat er meer wrijving met het wegdek is. Dit laatste kan ervoor zorgen dat de banden misvormd worden, waardoor ze niet meer goed op de velgen passen. Geniet dus langer van een perfecte grip met de juiste bandenspanning bij winterbanden!

Bandenspanning winterbanden: welke is juist?

Naast een uitmuntende grip bespaart u brandstof door de bandenspanning juist af te stellen. Ondanks dat enkele factoren, zoals de type auto en de bandenmaat, de druk kunnen beïnvloeden, is de bandenspanning normaal gesproken tussen de 2.0 en 4.0 bar. Wilt u weten welke druk door uw autofabrikant is aanbevolen, raadpleeg dan uw handleiding of kijk aan de binnenkant van de benzineklep. U kunt tevens een blik werpen op deze bandenspanningstabel.

Verhoog de druk met 0.2 bar

Voor winterbanden gelden echter iets andere regels, aangezien bandenspanning seizoensgebonden is. Een thermodynamisch proces, dat isochoor heet, zorgt voor een direct verband tussen temperatuur en druk. Een hogere temperatuur leidt tot een hogere druk, terwijl een lagere temperatuur in een lagere druk resulteert. De bandenspanning van winterbanden is dus lager dan die van zomerbanden. Een temperatuursverschil van 10 °C gaat komt overeen met een verschil van 0.07 bar. Om dit proces tegen te werken, wordt het sterk aangeraden om de bandenspanning van winterbanden met 0.2 bar te verhogen.

bandendruk

Controleer de bandenspanning regelmatig

Om de juiste bandendruk en dus de ideale grip te kunnen garanderen, zal de spanning minimaal één keer per maand gecontroleerd moeten worden. Dit kunt u gemakkelijk en snel doen bij een tankstation of onderweg met behulp van een bandenspanningsmeter. Wijkt het af, dan dient de bandenspanning van winterbanden te worden aangepast. Houd er echter rekening mee dat dit alleen kan worden gedaan bij koude toestand. Dit betekent dat er minimaal één uur niet op de winterbanden is gereden of slechts enkele kilometers met een lage snelheid. Word dit niet in acht genomen, dan kunnen de gemeten waardes een vertekend beeld geven. Bevindt u niet op glad ijs en controleer de bandenspanning van winterbanden op tijd!


Bandenspanning tip

Enkele hoogwaardige winterbanden

Vredestein Snowtrac 3

It’s in the name: de Vredestein Snowtrac 3 is een uitstekende band voor onder winterse omstandigheden. Met zijn scherpe prijs en grote zuinigheid is dit een echte aanrader. Bovendien heeft deze band een soort van ‘bol’ oppervlak, waardoor water en blubber efficiënt worden afgevoerd en de kans op aquaplaning aanzienlijk verminderd wordt.

vanaf
42,79 €
per stuk

Alle matenMichelin Alpin A4

Een van de meest verkochte banden onder de premium banden is de Michelin Alpin 4. Deze band wordt vooral gemonteerd onder de kleinere stadsauto’s en familiewagens, maar is ook geschikt voor de langere afstanden. Hij is immers zeer zuinig!

vanaf
61,49 €
per stuk

Alle matenContinental ContiWinterContact TS 830 P

Voor de winter waarin het veel sneeuwt en ijzelt kunt u zich eigenlijk geen betere band wensen dan de Continental ContiWinterContact TS 830 P. Hij slijt heel gelijdelijk en gaat daardoor erg lang mee en is erg betrouwbaar. Met deze banden onder de auto gaat u altijd met een gerust hart op weg, zelfs bij bijzonder winterse omstandigheden!

vanaf
68,49 €
per stuk

Alle matenTot slot is het allicht goed u erop te wijzen dat winterbanden in sommige landen verplicht zijn! In Nederland is dat niet het geval, maar gaat u op vakantie naar de sneeuw dan passeert u geheid landen waar dat wel het geval is. In Duitsland, bijvoorbeeld, geldt een winterbandenplicht, terwijl in bijvoorbeeld Frankrijk weer alleen ondere bepaalde omstandigheden - dwz., wanneer het wordt aangegeven - winterbanden verplicht zijn. Gaat u 's winters op reis, dan is het aanschaffen van winterbanden een must!Nieuwe winterbanden vindt u snel met onze configurator!
Model Afbeelding Toelichting Prijs Aanbod