Winterbanden in de zomer | Beter van niet!

Winterbanden in de zomer

Winterbanden in de zomer

U heeft in het najaar een set winterbanden aangeschaft, en nou begint de zon zich al weer te vertonen. Kan ik er niet gewoon op doorrijden, zo blijf ik bezig! Allicht gaan deze gedachten door uw hoofd, en ze zijn maar al te begrijpelijk. Toch is het weldegelijk raadzaam de bandjes te verwisselen, en hieronder leest u waarom.

Nadelen

Winterbanden zijn speciaal ontwikkeld om bij lage temperaturen – men heeft het dan doorgaans over temperaturen beneden de 7 graden celsius – op natte, ijzige, en besneeuwde wegen voldoende grip te hebben. Daartoe hebben ze diepere gleuven, en is de buitenste laag van een zachter soort rubber gemaakt dan bij zomerbanden. In de zomer wordt het zachte rubber nog zachter en zet het uit, en het is precies dit verschijnsel dat maakt dat het rijden met winterbanden in de zomer een hele reeks nadelen heeft.

Veiligheid

Ten eerste slijten de banden veel sneller, wat natuurlijk de veiligheid van u en andere weggebruikers niet ten goede komt. De grip wordt minder, en de remweg wordt langer – tot wel anderhalf keer zo lang. Doordat de banden letterlijk zachter worden, zijn ze ook beweeglijker, wat maakt dat de wegligging minder stabiel wordt. Het sturen gaat minder flexibel, en vooral in de bochten en bij plotselinge manoeuvres kan dit lijden tot gevaarlijke situaties. Ook zijn winterbanden bij hogere temperaturen minder goed gewapend tegen aquaplaning.

...dus verwissel de winterbanden in de zomer!

Het niet verwisselen van de winterbanden in de zomer mag in eerste instantie dan aantrekkelijk lijken, maar bij nadere beschouwing is er dus wel degelijk een hoop voor te zeggen: u rijdt veiliger, comfortabeler, en omdat de weerstand van winterbanden in de zomer aanzienlijk toeneemt ook zuiniger! Omdat ze sneller slijten zullen ze ook minder lang meegaan, en is de kans groot dat ze de volgende winter niet meer aan de standaarden voldoen. Mocht u onverhoeds toch besluiten om in de zomer op uw winterbanden door te rijden, let u dan wel extra op uw snelheid en de volgafstand!

Met onze configurator vind u snel geschikte zomerbanden!