Winterbanden

Winterbanden


In de winter heeft het gebruik van winterbanden belangrijke voordelen ten opzichte van het gebruik van zomerbanden. Het eerste voordeel van de winterband is de samenstelling van de materialen. Het type rubber dat wordt gebruikt en andere materialen in de band maken de band aanzienlijk zachter dan zomerbanden. Het gevolg is dat zelfs bij lagere temperaturen winter banden zacht wordt tijdens het rijden. Daardoor hecht de band beter aan het wegdek. Grip en tractie zijn aanzienlijk groter met een winterband. Dat gaat wel enigszins ten koste van de efficiëntie van de band, aangezien de rolweerstand groter is. De band is daarmee ook veiliger natuurlijk. De tweede bijzonderheid zit in het profiel van de winterbanden. Het loopvlakontwerp heeft meer rillen of lamellen. Daardoor is er meer contact met het wegdek, en worden sneeuw en ijs op efficiënte wijze afgevoerd. Het gevolg is een betere wegligging en een beter remvermogen. In de winter, ook in Nederland, is een winterband aanzienlijk veiliger voor jezelf en voor anderen in het verkeer. Veel beter dan in dit filmpje van Continental valt het verschil tussen zomer- en winterbanden niet te illustreren.

Het Alpensymbool

Winterbanden zijn geoptimaliseerd voor gebruik in de winter, en bieden meer veiligheid tijdens het rijden op besneeuwde en gladde of modderige wegen. Winterbanden zijn te herkennen aan het symbool M+S, wat staat voor 'Mud & Snow'. Omdat het symbool niet van overheidswege beschermd is wordt het ook voor sommige all season-banden gebruikt. Om die reden is het Alpensymbool ingevoerd, een symbool dat een berg met een sneeuwvlok voorstelt. Als het Alpensymbool op de band afgebeeld staat, dan kun je er zeker van zijn dat het een winterband met de juiste eigenschappen betreft.

Bandenspanning en profieldiepte

Let erop dat winterbanden een hogere banddruk moeten hebben dan zomerbanden. De druk moet 0,2 tot 0,3 bar hoger zijn dan normaal. Rijd je in de zomer op winterbanden, dan dien je er rekening te houden met een verlengde remweg en slijtage. De wettelijk verplichte profieldiepte van een band is 4 mm. Onder winterse omstandigheden is 4 mm al snel te weinig. Het voertuig zal geen goede grip hebben op het wegdek. Daarom moeten winter banden regelmatig worden vervangen.

Wat te overwegen bij de aanschaf van winterbanden?

Winterbanden moeten na ongeveer 6 jaar vervangen worden door nieuwe, omdat het materiaal uithardt en de band geleidelijk zijn elasticiteit verliest. Daarnaast vermindert het bandenprofiel door slijtage. Vooral dat laatste is gevaarlijk en verhoogt het risico op aquaplaning en slippen op een glad wegdek. Dit alles is natuurlijk mede afhankelijk van de intensiviteit waarmee de band gebruikt wordt. Bij het aanschaffen van winterbanden dien je er verder voor te zorgen dat de banden aan de eisen van het betreffende voertuig voldoen voor wat betreft de belasting en snelheid. De maximale laadcapaciteit van een autoband wordt vastgesteld aan de hand van de belastingindex. De topsnelheid wordt uitgedrukt door het snelheidssymbool. Zeker bij een zwaarder voertuig met krachtige motor moet je goed letten op de capaciteit van de band.


Winterbandentests


Net als zomerbanden worden winterbanden regelmatig aan tests onderworpen door verschillende verenigingen en instituties. De tests van de ANWB en het Duitse ADAC zijn de meest bekende winterbandtests. Daarnaast voert ook de Consumentenbond tests uit. In Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en ook het Verenigd Koninkrijk zijn veel autobladen te krijgen die winterbandentests publiceren. Deze tests zijn vaak ook online te lezen, en leveren je een hoop interessante informatie op. Neem eens eek kijkje op de verschillende websites, zoals Autobild.de, Autorzeitung.de, ADAC.de, tcs.ch of autoexpress.co.uk.

Winterbanden verplicht: wat geldt voor wie?

In Nederland geldt geen verplichting voor winterbanden. Maar mocht je bijvoorbeeld op wintersport gaan, let dan op de verplichtingen die eventueel in het buitenland gelden. Sinds 2010 is het in Duitsland verplicht om in de winter bij sneeuw en gladheid te rijden met speciale banden. Dat hoeven niet per se winterbanden te zijn: ook all-season banden kunnen over de vereiste eigenschappen beschikken. In Oostenrijk geldt een algemene winterbandenverplichting. Personenauto's en bedrijfswagens tot 3,5 ton moeten van 1 november tot 15 april op winterbanden of met sneeuwkettingen rijden. In Zwitserland is er geen eenduidige regelgeving. De voertuigeigenaar dient echter rekening te houden met sancties als er verkeersproblemen of ongevallen op wegen ontstaan vanwege een gebrek aan geschikte banden. In Italië is het tijdelijk gebruik van winterbanden bij winterse weersomstandigheden verplicht. In Frankrijk wordt, in geval van winterse weersomstandigheden, het gebruik van winterbanden aangegeven op verkeersborden, terwijl in de Tsjechische Republiek van 1 november tot 31 maart het gebruik van winterbanden verplicht is op alle wegen. Tussen 15 november en 15 maart geldt in Slovenië ook de algemene winterbandenverplichting en bovendien op alle wegen met winterse weersomstandigheden. In Kroatië wordt het gebruik van winterbanden niet expliciet vereist, maar moet je tijdens winterse weersomstandigheden rekening te houden met instructies op bepaalde wegen. In Denemarken, Noorwegen, Groot-Brittannië, Polen, België en zoals eerder gezegd, in Nederland geldt geen verplichting voor. In plaats van deze banden kunnen ook sneeuwkettingen op de voertuigen worden gemonteerd. Dat hoeft alleen wanneer de weg continu met sneeuw of ijs bedekt is.

Gemakkelijk online bestellen op Tirendo.nl

Koop nu goedkoop online via Tirendo.nl en laat je nieuwe winterbanden gratis bezorgen! Tegen een kleine meerprijs is het mogelijk de banden door een professionele monteur bij een garage bij jou in de buurt te laten aanbrengen en afstellen. Zo profiteer je zowel van lage prijzen online, als goede service in een erkende garage! Neem gerust de tijd en zoek een goed product uit dat past bij je auto. Lees een paar reviews online, of een bandetest en bestel snel!


Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws en de beste aanbiedingen rechtstreeks in je e-mailinbox.