Lekke band: hoe op te lossen | U vindt het op tirendo.nl

Lekke band

Lekke band: hoe te voorkomen

Niets is zo vervelend als met een lekke band naast de kant van de weg staan. Toch gebeurt dit met enige regelmaat en kan dus ook u overkomen. Maar wat moet u in dit geval doen en hoe repareert u een lekke band? Tevens leest u hier welke maatregelen u kunt treffen om de kans erop te verkleinen.

Een lekke band is eigenlijk gemakkelijk te herkennen: hij zwenkt namelijk naar één bepaalde kant af. Ook kunt u vaak met het blote oog zien dat er minder lucht in de lekke band zit. Merkt u dat een van de banden een lagere bandenspanning heeft, dan wordt het – voor uw eigen veiligheid – sterk afgeraden om nog verder te rijden. Doet u dit wel, dan kan de zijkant onder hoge druk komen te staan wat ervoor zorgt dat de lekke band kan scheuren. Ook is de kans op een klapband groter.

De reparatie

Heeft u een lekke band, dan valt deze vaak nog te repareren. Door de speciale techniek die hierbij komt kijken, dient u de reparatie echter wél uit te laten voeren bij een garage. Om goede rijprestaties te garanderen mag een band slechts drie keer opgelapt worden. Ook mogen de beschadigingen niet te dicht bij elkaar zitten. een autoband is geen fietsband!

Reparatie is dus niet altijd mogelijk. Zo dient de lekke band in zijn geheel te worden vervangen wanneer het lek van de band zich op de zijkant bevindt. Met een lekke band die niet tijdig is opgemerkt, ontkomt u evenmin aan het banden wisselen. Voorkom een onnodige bandenwissel door regelmatig de bandenspanning te controleren.

De reparatie

Lekke band: de oplossing

Ondanks dat u maandelijks een bandencheck doet, kan het gebeuren dat u onderweg toch een lekke band krijgt. Vele bandenfabrikanten begrijpen dit en hebben daarom de zogenaamde runflat banden op de markt gebracht. Met runflat banden bent u altijd verzekerd van een doorreis, óók in het geval van een lekke band.  De zijkanten zijn immers extra verstevigd, waardoor ze de auto te allen tijden kunnen dragen.  Hierdoor kunt u alsnog uw bestemming  behalen, maar rijdt u niet harder dan 80 km/u. Met runflat banden kunt u maximaal 80 kilometer afleggen.

Zoekt u naar nieuwe banden? Vul dan uw bandenmaat in in de configurator hieronder!