Caravanbanden : welke banden heb ik nodig? | Tirendo adviseert

Caravanbanden

Caravanbanden: ga veilig op weg!

In de zomermaanden worden de caravans massaal te voorschijn gehaald om er, na een grondige check, mee op uit te trekken. Het is niet alleen jammer, maar zelfs erg onverstandig dat de banden daarbij vaak voor lief genomen worden. Als de banden van uw caravan oud en uitgedroogd, versleten en/of niet goed op spanning zijn, dan is uw veiligheid en die van anderen in het geding. Het enige contact tussen u en de weg wordt immers gevormd door de banden, en wanneer grip slecht is, de remweg lang, of de wegligging instabiel, is de kans op ongelukken groter. Om de veiligheid dus zo goed mogelijk te waarborgen zijn kwaliteitsbanden een absolute must.

Ga gelijk naar :

Caravanbanden versus autobanden

Caravans, vouwwagens en campers hebben een groter laadvermogen dan personenauto’s, waardoor ‘normale’ autobanden hier tekortschieten. Bovendien schrijft de wet voor dat een band het gewicht van de caravan moet kunnen dragen in beladen toestand. Om te voldoen aan deze eis, dient u versterkte banden te monteren of te gaan voor bestelwagenbanden.

Naar de zon!

De juiste bandenspanning

Na het aanschaffen van banden met voldoende laadvermogen en de juiste bandenmaat, is het noodzakelijk de bandenspanning te checken. Het belang van de juiste bandenspanning is moeilijk te overschatten, maar er voor zorgen dat die op peil is is tegelijkertijd zo simpel! Het is dan ook zonde dat we er over het algemeen zo laconiek mee omspringen. Caravanbanden moeten, net als bestelwagen- en camperbanden, veel gewicht kunnen dragen, waarmee de negatieve effecten van een onderspanning alleen maar groter worden.

Normaal gesproken wordt de caravan voor een langere tijd niet gebruikt, waardoor de bandendruk t.o.v. het moment van stalling per definitie lager is (natuurlijke deflatie). Omdat bij een onjuiste bandenspanning het brandstofverbruik toeneemt, is het ook niet alleen nadelig voor wat betreft uw veiligheid, maar ook voor uw portemonnee. En dan hebben we nog niets gezegd over een stabiele wegligging...! Controleer dus vóór vertrek of uw caravanbanden voldoende druk hebben, en ook of ze een minimale profieldiepte van 1.6 mm hebben.

Checklist kamperen
Belangrijke tip!Een profieldiepte van 1,6 mm is verplicht, maar het is raadzaam bij minder dan 3 mm al aan een bandenwissel te denken! Ook wordt geadviseerd om voor vertrek de druk van de autobanden een beetje extra op te voeren.

De check: de bandenwissel

Banden wisselen is bij caravanbanden pas nodig na tien jaar. U maakt er immers minder gebruik van. Toch hangt de vervanging ook sterk af van de afgelegde kilometers en uw rijgedrag. Weet u niet meer wanneer ze voor het laatst zijn vervangen, raadpleeg dan het DOT-nummer op de zijkant van uw banden. Dit cijfer vertelt u namelijk de datum van productie. Zijn uw caravanbanden inderdaad aan vervanging toe en wilt u liever niet te veel betalen, dan bent u bij Tirendo aan het juiste adres.


Onze populaire modellen

Continental VANCO 2

De Continental Vanc 2 is een comfortabele kwaliteitsband, die dankzij een hoogwaardige rubbersamenstelling lang meegaat. Daarnaast blinkt deze band uit in het tegengaan van aquaplaning. Dankzij diens stevigheid maakt het hem ideaal voor de camper, de caravan of de bestelwagen!

vanaf
74,79 €
per stuk

Alle matenPirelli Chrono

De Pirelli Chrono Four Seasons is, zoals we van Pirelli gewend zijn, een band van hoge kwaliteit en duurzaamheid. Zoals de naam al aangeeft presteert deze band onder alle omstandigheden, dus ook voor hen die er 's winters met de caravan op uit trekken, of die hem naar de kou ipv. naar de warmte slepen.

vanaf
85,99 €
per stuk

Alle matenBarum Vanis

Soms blijkt iets uit de naam, zoals hier ook het geval lijkt te zijn. Barum Vanis...wat het ook betekent, het klinkt in elk geval robuust, nietwaar? En dat klopt! Ontworpen voor de lichtere transportwagens zijn ze erop berekend lang mee te gaan. Met de aanschaf van dit model kunt u er zeker van zijn altijd en onder alle omstandigheden een stabiele wegligging te hebben.

vanaf
82,49 €
per stuk

Alle maten
Model Afbeelding Toelichting Prijs Aanbod

Zie hier wat de gevolgen kunnen zijn van een te lage bandenspanning!

Enfin, u trekt er dus spoedig op uit. Zoals u weet wordt er op weg naar de zon altijd wel wat vergeten. Met een caravan kan er veel meer worden meegenomen dan met het vliegtuig, maar tegelijkertijd moet er ook aan veel meer dingen worden gedacht. Natuurlijk kunt u dat ook zelf, maar neem voor de aardigheid eens een kijkje in onze inpaklijst. We hebben ons best gedaan en de misschien wel meest uitgebreide lijst online in elkaar gedraaid! En allicht herinnert het u toch aan een of twee zaken die er, uiteraard in de gauwigheid, even bij ingeschoten waren.

Zoekt u naar caravanbanden, gebruik dan onze configurator!