Camperbanden: wat u moet weten | Tirendo verduidelijkt!

Camperbanden

Camperbanden: doe een laatste check!

Wanneer het kwik weer boven de 20 graden uitstijgt, krijgen we er in Nederland weer massaal zin in: vakantie. Zodoende worden de campers weer te voorschijn gehaald en aan een kritische check onderworpen. Toch gebeurt het nog te vaak dat camperbanden niet onder de loep worden genomen. Helaas, aangezien zij het gehele gewicht van de caravan dragen en zo de veiligheid voor een groot deel bepalen. Goede camperbanden zijn dus noodzakelijk!

Auto-en camperbanden: het verschil

Het zal u niet verbazen dat campers een groter laadvermogen hebben dan personenauto’s, waardoor autobanden gewoonweg niet volstaan. Bestelwagenbanden kunnen, daarentegen, wél het gewicht dragen, ook in beladen toestand. Hiermee voldoen ze – net als verstevigde autobanden – aan de Nederlandse wetgeving. Naast deze twee soorten banden, kunt u ook zorgeloos op vakantie met banden speciaal ontworpen voor campers. Enkele voorbeelden van deze camperbanden zijn: de Continental Vancocamper en de Michelin Agilis Camping.

Op weg met de juiste bandenspanning

Niet alleen is het belangrijk dat u geschikte banden – met de juiste bandenmaat – onder uw camper heeft, ook de correcte bandendruk is essentieel. Na een langere stallingsperiode is het immers aannemelijk dat de bandenspanning afgenomen is wat zowel de veiligheid als uw portemonnee niet ten goede komt. Doe dus – vlak voor vertrek – een laatste check en controleer de spanning. De profieldiepte dient minimaal 1.6 mm te bedragen, hoewel 3 mm ten zeerste wordt aangeraden.

Camperbanden: de bandenwissel

Aangezien campers meestal alleen in de zomermaanden worden gebruikt, gaan camperbanden langer mee en hoeven ze dus minder vaak vervangen te worden. Toch dient het banden wisselen om de zes jaar plaats te vinden. Door de zon drogen ze namelijk uit, waardoor het rubber los kan laten van het karkas. Stel uw eigen veiligheid voorop en vervang ze geregeld. Weet u niet meer precies wanneer dit voor het laatst is gebeurd, bekijk dan het DOT-nummer op de zijkant van de band. Dit getal vertelt immers de productiedatum van uw camperbanden. Is het tijdsbestek van zes jaar bijna verstreken en wilt u liever niet te veel betalen, dan zit u bij Tirendo altijd goed!

Met onze configurator hieronder zoekt u gemakkelijk naar camperbanden!