Banden wisselen | relevantie uitgelegd door Tirendo

Banden wisselen

Banden wisselen – Het is en blijft noodzakelijk

Banden zijn het enige contactpunt met de weg, en spelen daarom een cruciale rol als het gaat om veiligheid en rijcomfort. Het is dan ook van cruciaal beland dat deze in optimale staat zijn. Echter, banden zijn onderhevig aan slijtage. Hieronder zullen we uiteenzetten waaraan u slijtage kunt herkennen, wanneer banden aan vervanging toe zijn en hoe een bandenwissel in zijn werk gaat. Ook geven we u wat tips om de levensduur van de banden te verlengen en zuiniger te rijden.

Direct naar:


Wanneer moet ik mijn banden vervangen?

Slijtage van de banden

Het is verstandig regelmatig het loopvlak van de banden na te lopen op slijtage. De primaire functie van het profiel van een band is, uiteraard, het zorgen voor grip, maar tevens moet het ervoor zorgen dat water en zand zo snel en efficient mogelijk worden afgevoerd. De profieldiepte is daarom van groot belang. Die diepte dient minimaal 1.6 mm te zijn, maar het wordt ten zeerste geadviseerd om niet tot het laatste moment te wachten. Bij minder dan 3 of 4 mm is het eigenlijk al verstandig tot een bandenwissel over te gaan.

Ongelijkmatige slijtage

Slijtagesporen doen zich op verschillende plaatsen van de band in verschillende mate voor. Een hele reeks factoren zorgen ervoor dat dit slijtagepatroon er altijd weer een beetje anders uitziet: de bandenspanning, de uitlijning van de wielen, de zwaarte van het voertuig, kilometrage, het rijgedrag...allemaal factoren die maken dat banden op verschillende plaatsen verschillende slijtagesporen vertonen. Dus hoe goed de banden ook zijn, slijtage is onvermijdelijk.

versleten banden
Hoe een band te vervangen

Banden op leeftijd

Wanneer uw banden een jaartje of 5 zijn meegegaan zijn ze aan vervanging toe. Ook al zien ze er van de buitenkant prima uit, het rubber veroudert en droogt uit. Daardoor kunnen er barsten en scheuren ontstaan (die niet per se zichtbaar zijn), en is het rubber veel minder flexibel. Naarmate een band ouder wordt boet hij dus in aan veiligheid, en ook hierom is een tijdige vervanging raadzaam.

Schade door gebruik

De meeste slijtage wordt natuurlijk veroorzaakt door er domweg mee te rijden. Echter, wanneer u per ongeluk op een stoeprand klapt, een gat in de weg meepakt, of er anderzijds heftige klappen mee opvangt, kan er grote inwendige schade worden aangericht. De kans op een klapband is dan ineens erg groot, en dus, hoe vervelend ook, moet de band om veiligheidsredenen vervangen worden.

Selecteer de juiste banden

Banden moeten passen bij het voertuig. Volg daartoe het advies van de fabrikant van het voertuig, dat u in het boekje bij uw auto vindt. Wees u ervan bewust dat alle banden onder het voertuig gelijk moeten zijn!

Wat is belangrijk bij het vervangen van banden?

Wanneer banden vervangen worden moet er met veel dingen rekening worden gehouden. Het eerste en voornaamste is het kiezen van het juiste formaat. Is dat in orde, dan moet u zich een beeld vormen van de kwaliteit. Wilt u premium banden, of neemt u genoegen met een prijsvechter? Op het web vindt u vele beschrijvingen en tests en vergelijkingen, die u kunnen helpen een goed beeld van het aanbod te krijgen. Een goeie referentie is wat dat betreft de laatste zomer- en winterbanden test van de anwb. Overweegt u iets uit een ander segment – een andere afmeting, all-season-banden of bijvoorbeeld race- of cross banden - , dan is dat dikwijls mogelijk. Maar, zoals gezegd, moeten de aanbevelingen van de fabrikant in acht worden genomen, en moet men dingen als de diameter van de wielen en snelheid en capaciteit van het voortuig in het oog houden.


Banden wisselen: zelf doen of laten doen?

Heeft u eenmaal een keus gemaakt, dan moeten ze nog wel even gemonteerd worden. Hoewel dit nu ook weer niet zo ingewikkeld is, is het toch waarschijnlijk dat u niet over de know-how en de gereedschappen beschikt om dit goed te doen. En dat dit goed gedaan moet worden spreekt voor zich! Bij het los- en vastdraaien zou u fouten kunnen maken, u zou de banden kunnen beschadigen, en u zou de wielen wellicht niet helemaal gelijk kunnen afstellen. Om dit te voorkomen, en ook om een comfortabeler gevoel te hebben tijdens het rijden, is het daarom goed de montage bij een garage te laten doen. Een specialist vervangt de banden overigens in no-time, en het kost een paar tientjes. Bent u dus geen echte sleutelaars, laat een nieuw setje daarom eenvoudig in de garage monteren.Tip

Er zijn een hoop beunhazen op de markt, en er wordt veel gestunt met prijzen. Ga daarom naar een garage die u vertrouwt! Zeker als het gaat om veiligheid wilt u niet voor onverwachte omstandigheden komen te staan.Het herkennen van een beschadigde band

Loopvlakvernieuwing: voor-en nadelen

Versleten banden zijn niet altijd per se onherstelbaar. Er zijn twee voor de hand liggende manieren waarop een oude band van een nieuw loopvalk voorzien kan worden:

1

Men dompelt de band in vloeibaar rubber, een nieuw laagje hecht zich aan de band, en in een vorm wordt het nieuwe profiel erop geperst;

2

Men plakt eenvoudig een nieuwe laag rubber op de band

Nadelen Voordelen
• kwetsbaar • lagere prijs
• minder keuze mbt afmetingen • snelheidsindex is bijna zo goed als nieuw
• lagere kwaliteit • dieper profiel

Banden moeten regelmatig vervangen worden om de hoogste veiligheid en het meeste comfort te garanderen. Het eerste en voornaamste is wat meestal het eerste en voornaamste is: laat u leiden door gezond verstand. Natuurlijk heeft u wel andere dingen aan het hoofd dan u zich te verdiepen in het verwisselen van autobanden, maar het is belangrijk dat het gebeurt, en dat het goed gebeurt.
Bent u op zoek naar nieuwe banden? Gebruik dan onze configurator!