Klantenservice (Ma–Vr: 7:00–22:00): +31 (0) 858880173

Eigenschappen
Pagina 1 van 4

(1) Meer dan 90% van onze bestellingen bereikt de klant binnen de opgegeven levertijd.


Winterbanden 195/50 R15

Fabrikanten van autobanden komen autobezitters tegemoet door de maten te verwerken in de informatie op de band. Als op de wangen van winterbanden 195 50 R15 staat vermeld, betekent dit bijvoorbeeld dat de bandbreedte 195 millimeter is. Dit soort banden geeft tijdens het autorijden weinig lawaai af en heeft door hun lage rolweerstand een beperkt brandstofverbruik.

Waar het begingetal van de bandinformatie een betrouwbare indicatie van de breedte van het loopvlak geeft, wordt met het tweede getal de straal of radius bepaald. Op winterbanden met 195 50 R15 als vermelding kan deze afmeting worden vastgesteld op 97,5 millimeter. Het getal "50" moet namelijk worden gezien als een percentage waarmee de bandenfabrikant de verhouding van de bandhoogte of straal ten opzichte van de breedte van de autoband aangeeft.

Niet alleen de verschillende afmetingen zijn af te lezen uit de cijferreeks die op banden is aangebracht, er is ook aan te zien hoe de band van binnen is opgebouwd. Traditioneel waren er diverse voorkomende ontwerpen, maar die zijn vrijwel allemaal vervangen door de betrouwbaardere radiaalconstructie. Een band waarvan het rubber van een dergelijke structuur met haaks geplaatste koordlagen is voorzien, heeft een "R" in de code.

De bijpassende velgafmeting blijkt uit de waarde die achteraan in de informatie kan worden gelezen. Van winterbanden die 195 50 R15 als maataanduiding hebben, is deze doorsnede dus 15 inch of 38,1 centimeter. Men noemt dit ook wel de binnendiameter van de autoband.


x

Tirendo.nl gebruikt cookies om u te voorzien van de best mogelijke ervaring op onze website. Door het gebruik van onze site, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.

OK Meer info