Klantenservice (Ma–Vr: 7:00–22:00):
+31 (0) 858880173
Eigenschappen


Pagina 1 van 3
*Prijzen zijn per band en incl. BTW in Nederland.
**Meer dan 90% van onze bestellingen bereikt de klant binnen de opgegeven levertijd.

205/65 R16

Om de afmetingen van een band te bepalen, hebben fabrikanten ervoor gekozen om een code met drie cijferwaardes op de zijkant ervan te zetten. Aan de hand van de vermelde getallen kan eenvoudig worden opgemaakt wat de breedte-, hoogte- en velgmaat van de autoband is. Bij een vermelding van 205 65 R16 is de bandbreedte 205 millimeter. Banden van een dergelijke breedte zorgen voor een goede wegligging en verkorten de remweg.

Niet elk getal in de cijfercombinatie op de zijkant van de band geeft een directe maat aan. Om de hoogte of de radius van een autoband te bepalen, moet namelijk wat rekenwerk worden verricht aan de hand van een percentage. In de codering 205 65 R16 is 65 de procentuele waarde waarmee kan worden uitgerekend hoe de bandhoogte zich tot de breedte verhoudt. Met 65% van 205 millimeter is deze verhouding in millimeters dus 133,25.

Naast drie getallen is in een bandencodering ook een letter te zien. Vaak is dit de "R", waarmee de bandenfabrikant iets over de constructie zegt. Met een "R" wordt een radiale constructie bedoeld, wat inhoudt dat in het profiel textiel- of koordlagen zijn aangebracht die voor extra stevigheid zorgen.

Omdat voor het aanschaffen van een autoband met de juiste afmetingen ook de velgdiameter van belang is, wordt deze doorsnede ook op de band aangegeven. Waar de eerdere getallen in millimeters en een percentage worden uitgedrukt, is voor het vermelden van de velgmaat gekozen voor inches. Bij 205 65 R16 is dit dus 16 inch of 40,64 centimeter.


Wij gebruiken Cookies. Door deze pagina te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik ervan.
OK
Wij gebruiken Cookies. Door deze pagina te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik ervan.
OK