Spijkerbanden in Nederland: toegestaan? | tirendo.nl

Spijkerbanden in Nederland

Spijkerbanden

Spijkerbanden zijn winterbanden met speciale metalen punten op het rolvlak. Deze punten of spijkers moeten de grip verbeteren op sneeuw en ijs. Ze zijn dus een enorme meerwaarde voor de veiligheid in winterse omstandigheden.

Spijkerbanden in Nederland: zijn ze toegestaan?

Nederland is een van de landen waar het gebruik van spijkerbanden absoluut verboden is. Dit verbod geldt ook voor auto’s die ingeschreven zijn in het buitenland, dus Belgen die met spijkerbanden in Nederland rijden zijn eveneens in overtreding.

Waarom spijkerbanden verboden zijn in Nederland heeft enkele redenen. Ten eerste presteren deze winterbanden het beste bij temperaturen tussen -8°C en 0°C, en ten tweede slijten de banden veel sneller als ze niet op besneeuwde en beijzelde wegen rijden. In Nederland zijn de omstandigheden in de winter meestal relatief gematigd, en, hoewel het voor die paar winterse dagen in het jaar prettig en zelfs gewenst zou zijn spikes onder de banden te hebben, heeft u er de rest van de tijd geen profijt van.

Maar bovenal beschadigen spijkerbanden het wegdek. Bij het ontbreken van sneeuw en ijs grijpen de spikes in het asfalt, en doen de kwaliteit van het wegdek in hoog tempo sterk afnemen. Steentjes komen los, er ontstaan gaten, en dus wordt de weg minder begaanbaar en onveiliger. En dus stijgen de onderhoudskosten ook aanzienlijk! Snelheidsbeperkingen voor auto’s met spijkerbanden, zoals die in veel landen gelden, gaan deze gevolgen tegen, maar lossen het probleem niet helemaal op.

Spijkerbanden: wat nu?

Overweegt u dus (nieuwe) spijkerbanden te kopen, dan kunnen we dat voor in Nederland alleen maar afraden. Maar zoekt u nieuwe winterbanden die u ook optimaal kunnen beschermen op ijs en sneeuw, dan moet u bij Tirendo zijn!

Zoek u nieuwe winterbanden nu gemakkelijk met onze configurator!