Aanhanger: de banden zijn cruciaal | Lees het op tirendo.nl

Aanhanger: de banden, het laadvermogen en de wet

Wanneer we verhuizen of zware spullen moeten verplaatsen, wordt de aanhanger massaal uit de garage gehaald om hem meteen te gebruiken. Informeer echter – vóór vertrek– de wettelijke vereisten omtrent het laadvermogen en de afmetingen. Ga tevens na wanneer u voor het laatst met de aanhangwagen gereden hebt. De banden kunnen immers verouderd zijn en zo mogelijk niet in staat zijn om het laadvermogen te dragen. Waarborg uw veiligheid en onderwerp uw lading, uw aanhanger en de banden aan een grondige controle. Een goed stel banden is namelijk onmisbaar!

Twee soorten aanhangwagens

Het zal u niet verrassen dat aanhangwagens ervoor bedoeld zijn om grote massa’s lading te vervoeren. Toch bestaan er onder de aanhangers enorme verschillen, aangezien het ene model meer gewicht kan dragen dan het andere model. De Nederlandse wet onderscheidt echter maar twee types aanhangers: diegene met een laadvermogen onder de 750 kg en diegene boven de 750 kg.

In tegenstelling tot de lichtere aanhangwagens, geven de varianten boven de 750 kg het bruto laadvermogen weer. Dit getal is het gewicht van de aanhangwagen in beladen toestand en vindt u aan de voorkant van de aanhanger. Wilt u dus weten hoeveel lading u kunt meenemen, verminder het brutogewicht dan met de massa van de aanhanger.

Naast het bruto laadvermogen, is het ook wettelijk vastgelegd dat de zwaardere modellen geremd en gekeurd zijn en overigens beschikken over hun eigen kenteken. Een andere eis van de regering is dat u voor een aanhanger met een gewicht boven de 750kg in het bezit moet zijn van een B+E rijbewijs.

Deze wetten hebben als doel de deelname aan het verkeer veiliger te maken. Toch kunt u de verkeersveiligheid ook zelf verhogen: controleer hiervoor de banden!

Aanhangers: de banden zijn essentieel!

Banden zijn het enige auto-onderdeel die in direct contact staan met het asfalt en zodoende een grote invloed hebben op het rijgedrag van uw aanhanger en dus uw veiligheid. Naast te voldoen aan de eisen omtrent laadvermogen, verhoogt u uw veiligheid aanzienlijk door de banden te voorzien van de juiste bandenspanning. De correcte druk – die u kunt checken in onze bandenspanningstabel – is bij banden voor aanhangers nog belangrijker dan voor autobanden. Zij moeten immers het gehele laadvermogen dragen.

Tevens is het van belang om na te gaan wanneer u voor het laatst nieuwe banden onder uw aanhanger heeft geplaatst. Dit kunt u gemakkelijk achterhalen door het DOT-nummer op uw banden te raadplegen dat u informeert over hun exacte productiedatum. Banden wisselen is pas noodzakelijk wanneer het getal een datum aangeeft dat meer dan zeven jaar teruggaat. Na zeven jaar zijn de banden van uw aanhanger dus aan vervanging toe. Óók wanneer er met het blote oog géén bandenslijtage te zien is. De banden verliezen – door het geringere gebruik – weliswaar maar weinig profiel, maar vertonen daarentegen wel meer droogtescheurtjes wat uiteindelijk kand leiden tot een klapband. Voorkom dit, wissel uw banden tijdig en ga zorgeloos op weg met een beladen aanhanger!


Wilt u voor uw aanhanger banden kopen? Laat u helpen door onze configurator hieronder.